young|design‎ > ‎

Videokunst op de muren van de buren

Geplaatst 4 sep 2011 05:46 door Olivier van Wijk   [ 4 sep 2011 09:05 bijgewerkt ]

Gezellig even bijpraten van de vakantie, pilsje en natuurlijk videokunst. De totale duur van alle filmpjes samen is ongeveer 30 minuten.

Kunstenaars: Eva van Alphen
Jean-Paul Frans / niemandsland
Puk (Patrick d´Hondt)
Evelien Lohbeck
Arion de Munck / vierkant en Rond
Niek Pulles


Eva Van Alphen

Wij mensen hebben ons verheven boven de dieren. Maar biologisch gezien zijn de verschillen maar klein. Wij hebben dezelfde patronen, behoeftes en driften. We leven naar een strakke planning van de klok, we doen ons best om bij de massa te horen en we planten ons voort zonder dat we weten waarom. We zijn maar dieren op zoek naar liefde en waardering van anderen. Met mijn film wil ik de kijker bewust maken van het feit dat wij als mens deel uit maken van alle patronen om ons heen en dat wij niet zonder kunnen.

Jean-Paul Frans: Niemandsland Weg van mijn werkplek en mijn alledaagse bezigheden. Weg naar mijn fantasiewereld waarin ik op reis ben naar een nog onbekende bestemming. Weg... heel ver weg. Het is een heerlijke gedachte om weg te trekken, zoekend naar een plek waar alles nog ongerept is en niet gebonden aan het beklemmende gestructureerde leven. 'Niemandsland' is een video installatie die je meeneemt in een ogenschijnlijk mooi verlangen naar de ultieme vrijheid.

Arion de Munck: Unify Ik ben Arion de Munck, een ontwerper met een grote liefde voor muziek. In mijn projecten zoek ik vaak het spanningsveld op tussen beeld en geluid. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren een manier van werken ontwikkeld waarin ik streef naar een synthese tussen ambachtelijkheid en computertechnieken. In 'Unify' komt dit alles samen. Werkend vanuit verschillende materialen zijn sculptuur en geluid tegelijkertijd gevormd. Het eindresultaat is een ruimtelijke, audiovisuele installatie, reagerend op het geluid van zijn ontstaan. Medium Hout, Metaal, Geluid

Niek Pulles = HEYNIEK = Fast. Enthusiastic. Colorful. Always hunting for something new. Likes to call himself an Experimental & Visual Inspirator. A person who wants to help people visualize there ideas by means of film, photography and material experiments. “Zijn vingers tintelen van energie. Zijn hart vol nieuwsgierigheid. Zijn hoofd vol ideeën en ontplooiende gedachten. Dromen die om een deadline schreeuwen. Zijn creatieve vulkaan staat weer eens op uitbarsten... Gedreven door nieuwsgierigheid, onderzoeksdrang en met het plezier van een kind. Een fashion-forecast, een experimenteel materiaal onderzoek, een inspirerende video, sprekende foto's, het zijn enkele voorbeelden van wat er uit de HEYNIEK knapzak getoverd kan worden”. De tijdsgeest inspireert mij tot het uitroepen van een nieuw beroep. “ In hokjes denken’’ is wat mij betreft verleden tijd. Het creëren van een vrije beroepsvorm van je specialiteit en in mijn geval is dat een combinatie van een performer en een vormgever: een Performgever. Improvisatie en intuïtie gecombineerd met materiaal, techniek en ambacht. Daarmee ontstaan ideeën die ik presenteer in visuele vorm, in de verwachting dat er een nog mooier idee uit voortvloeit. Binnen dit proces van inspireren en laten inspireren wil ik ideeën zich laten doorontwikkelen tot product of dienst. Vernieuwing en innovatie is de onophoudelijke jacht op inspiratie die stuurt naar onbekende combinaties. Inspireren door op eenvoudige en slimme wijze een visueel verhaal te vertellen is mijn missie. Mensen inspireren en helpen met het verwezenlijken van hun concept en visie. Krachten en talenten bundelen met mensen die mij raken en inspireren moet leiden tot het innoveren van het begrip innovatie. Hierdoor ontstaan onderscheidende resultaten. Graag kom ik in een wereld terecht met een werksfeer waarin zich voortdurend ontwikkelingen en vernieuwingen voor doen en waar uptempo gewerkt wordt.

Evelien Lohbeck studeerde aan de kunstacademie St.Joost in Breda. Op de afdeling animatie heeft ze aan verschillende projecten gewerkt. Evelien is geïnteresseerd in de grensgebieden van realiteit en fantasie. Op zeer sprekende en vaak humoristische wijze weet zij de kijker te verrassen. Evelien is een echte ster aan het worden. In de YouTube Play Video-wedstrijd ism het Solomon R. Guggenheim Museum organiseerde de site een wedstrijd voor het beste YouTube- filmpje. Van de 23.358 bleef een shortlist van 125 over. Nu zijn de 25 beste gekozen. En de 27-jarige Nederlandse Evelien Lohbeck is er een van. Haar video “Noteboek” wordt nu twee dagen lang op de gevel van het Guggenheim geprojecteerd. De video is gemaakt als afstudeerproject voor de opleiding Animatie aan de Kunstacademie St. Joost in Breda. Volgens Lohbeck is het “Een knipoog naar nieuwe technologie. Een notitieboekje representeert de basis van het schrijven.”

Puk (Patrick d´Hondt) Studeerde aan de kunst academie in Genk. Hij specialiseerde zich in de grafische vormgeving. Door de jaren heen is hij zich meer op de bewegende animatie gaan richten. Zijn voorliefde voor technisch complexe vraagstukken is terug te vinden in zijn werk. Aspecten als reflectie, belichting en een gezonde dosis humor maakt zijn werk tot een genot om naar te kijken. Puk maakte oa illustraties voor verschillende typografie boeken en is een kundig tekenaar op het ouderwetse papier. Zijn voorliefde voor typografie is terug te vinden in de animaties die hij heeft gemaakt.
Comments